icon

Heffing Kamer van Koophandel verdwijnt

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft na overleg met werkgeversorganisaties en de Kamer van Koophandel toegezegd in oktober een uitgewerkt plan aan de Tweede Kamer te zenden, waarin veranderingen worden voorgesteld die de ondersteuning voor ondernemers effectiever en goedkoper moeten maken.

Ondernemers betalen jaarlijks gemiddeld € 40,- aan de Kamer van Koophandel. Dat zal waarschijnlijk per 2013 verdwijnen. Daarnaast komt er een ondernemersplein. Bij dat ondernemersplein (online en fysiek) kunnen ondernemers in de toekomst terecht voor alle overheidstaken, van BTW-nummers en inschrijvingen in het handelsregister tot subsidieaanvragen.
De huidige heffing van de Kamer van Koophandel is inefficiënt. Door de heffing af te schaffen, hoeft de Kamer van Koophandel niet meer jaarlijks 2,2 miljoen acceptgiro’s te versturen, waarmee reeds vijf miljoen euro per jaar zou worden bespaard. De ondernemers besparen door de maatregel twaalf miljoen euro aan administratieve lasten.

De heffing van de Kamer van Koophandel zal in 2012 al met 10% worden verlaagd en in 2013 worden afgeschaft. Het ondernemersplein zal worden gefinancierd middels de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heffing Kamer van Koophandel verdwijnt

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief