icon

Strengere eisen conservatoir beslag

Voorafgaand of tijdens een procedure kan een schuldeiser conservatoir (= bewarend) beslag leggen op de bezittingen van een wederpartij om te voorkomen dat aan het einde van de procedure de wederpartij geen verhaal meer biedt.

Voor het leggen van dit beslag is toestemming van de voorzieningenrechter in de rechtbank nodig. Tot voor kort werd de toestemming relatief eenvoudig verleend. De vordering van de aanvrager werd summier getoetst.

Met ingang van 1 juli 2011 gelden er striktere voorwaarden voor de onderbouwing van het verzoek door de aanvrager. De nieuwe regels moeten voorkomen dat er ten onrechte verlof wordt verleend door de rechter om beslag te mogen leggen.
Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat voortaan moet worden vermeld of de vordering waarvoor men beslag wil leggen, wordt erkend of betwist en in het laatste geval, welk verweer wordt gevoerd. In het beslagrekest zal de verzoeker verder moeten motiveren waarom het beslag nodig is, waarom is gekozen voor beslag op de in het beslagrekest genoemde goederen en waarom niet een minder bezwarend beslagobject mogelijk is (bijvoorbeeld beslag op een onroerende zaak in plaats van derdenbeslag onder de bank). Kortom: de verzoeker moet aangeven of het beslag voldoet aan de normen van subsidiariteit (is er geen minder bezwarend beslag mogelijk) en proportionaliteit (staat het beslag in verhouding tot de vordering).
Het doel van de aangescherpte toetsing door de voorzieningenrechter is dat de wederpartij beter beschermd wordt tegen een beslag dat achteraf onrechtmatig blijkt te zijn.

Bij de advisering over en effectuering van conservatoir beslag (maar natuurlijk ook remedies daartegen) zijn wij u graag van dienst. Het is en blijft immers van belang dat uw schuldenaar niet al het vermogen doet verdwijnen terwijl u nog een aanspraak hebt.


Sabine Hirdes is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Strengere eisen conservatoir beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief