icon

Het wordt een zootje op het net

Vanaf 12 januari 2012 is het zover. Dan kunt u uw eigen domeinextensie registreren. De hoogste internet-organisatie ICANN heeft dat vandaag in Singapore besloten. Waar nu, naast landenaanduidingen, slechts 22 zogenaamde “generic extensions” mogelijk zijn (.com, .org, .net; binnenkort ook .xxx), wordt dat aantal straks onbeperkt. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 12 april 2012.

Zo'n aanvraag is niet goedkoop: wees erop voorbereid dat het u zo'n 200.000 dollar gaat kosten. En wat heeft u dan voor dat geld? Welnu: uw zelfgekozen naam áchter de punt in de domeinnaam. Zo wordt een pagina als info.wieringa mogelijk. Of haven.amsterdam. ICANN gaat er wel op toezien dat aanvragers een rechtmatige “claim” hebben op de betreffende extensie. Ze moeten dus merk- of handelsnaam gerechtigde zijn, of anderszins gelegitimeerd om deze extensie te claimen.

Boze tongen beweren dat het ICANN alleen om het geld is te doen. Laten we wel wezen: er is dan wel een beetje gelobbyed (vooral door e-bay en enkele steden), maar een reële behoefte valt niet echt te constateren. En deze nieuwe extensies zullen de overzichtelijkheid van het net zeker niet ten goede komen.

Wat er moet gebeuren als diverse aanvragers dezelfde extensie claimen is nog niet duidelijk. Ik kan mij al het nodige rumoer voorstellen als zeer generieke extensies als .auto (en wat dacht u van . sex) beschikbaar zouden gaan komen. ICANN heeft aangekondigd dat in de loop van dit jaar de regels bekend gemaakt gaan worden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Het wordt een zootje op het net

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief