icon

Permanent toezicht op rechtspersonen per 1 juli

Als u een besloten vennootschap (B.V.) wilt oprichten, dient u dit bij notariële akte te doen. Voordat de B.V. daadwerkelijk kan worden opgericht, dient de bestuurder een verklaring van geen bezwaar over te leggen. Deze verklaring wordt door het Ministerie van Justitie afgegeven nadat deze de financiële en criminele antecedenten van degene die het beleid gaat bepalen in de B.V. heeft gecontroleerd.

Tot nu toe blijft het bij dit preventieve toezicht als een B.V. wordt opgericht. Dit gaat veranderen. Op 1 juli 2011 wordt dit preventieve toezicht op rechtspersonen afgeschaft. Het blijkt geen effectief middel om misbruik van rechtspersonen, zoals financiering van terrorisme en witwassen van zwart geld, te voorkomen.

Hiervoor in de plaats komt een systeem van permanent toezicht op de rechtspersoon, waarbij op basis van risicoprofielen gegevens met betrekking tot de rechtspersoon worden gescreend op een verhoogd risico op misbruik. Deze screening kan dan weer leiden tot een melding aan verschillende handhavingsinstanties. In dit screeningsproces wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van elektronische informatie die reeds bij de overheid bekend, zoals de gemeentelijke basisadministratie, het handelsregister en het centraal insolventieregister. Ook de Belastingdienst en de politie zal voortdurend naar gegevens over deze rechtspersoon worden gevraagd.

Gegevens zoals een snelle wisseling van beleidsbepalers of aandeelhouders in een rechtspersoon, dan wel informatie over btw-afdrachten kunnen duiden op een mogelijk misbruik van deze rechtspersoon. De controle wordt uitgevoerd door de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening van het Ministerie van Justitie.


Rosemarie Franken is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Permanent toezicht op rechtspersonen per 1 juli

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief