icon

Royal sickbags? !

Verheugt u zich op het Britse koninklijk huwelijk? Niet iedereen. Kennelijk worden in het Verenigd Koninkrijk als reactie op de Royal Wedding ook “Throne up” sick bags (in het Nederlands helaas niet anders te vertalen dan: “kotszakjes”) aangeboden. Bedoeld voor eenieder die het allemaal wat teveel wordt de komende dagen. De zakjes zijn voorzien van een getekende afbeelding van het koninklijk paar met daarboven de (Engelse?) kroon.

Het product wordt aangeboden door de Engelse kunstenares Lydia Leid en is te koop voor 3 pond per stuk (of 8 pond voor een luxury pair van twee in goud en paars). Mevrouw Leid stelt met klem geen anti-monarchiste te zijn, maar te hebben willen inhaken op de merchandising hype rond het huwelijk. En, het moet gezegd, die is enorm (klik hier en keep scrolling…).

Worden hier nog IE rechten geschonden? Ik kan dat in principe alleen beoordelen naar Nederlands recht (en dat is hier niet van toepassing). Ik geloof niet dat er een geldig Nederlands merk in het geding is (die kroon?). Dan blijft (wederom: naar Nederlands recht) alleen het portretrecht over. In dat verband zou je je een actie kunnen voorstellen in analogie met de “Jan Peter de Peuter” kwestie. In casu zal het dan echter vooral om de context van de afbeelding gaan en niet zozeer om die afbeelding zelf.

In het Verenigd Koninkrijk is ongeautoriseerd gebruik van Koninklijke Insignia echter per definitie merkinbreuk. Dat leer ik uit een leuke tweet van oud advocaat en merkendeskundige Michel Rorai. Hij heeft kennelijk wat research gedaan en verwijst naar de officiële richtlijn van Buckingham Palace betreffende souvenirs in verband met het huwelijk. En daar staat het duidelijk:
“Under normal circumstances, the use of Royal Arms, Royal Devices, Emblems and Title (or of Arms, Devices, Emblems or Titles, which are similar as to deceive) in connection with any trade or business, or to suggest that the person is employed by or supplies goods to a Member of the Family, is prohibited by the Trade Marks Act 1994, unless the permission of the Member of the Royal Family concerned has been obtained”.

Maar gelukkig:
“Prince William has been pleased to approve that the rules governing the commercial use of Royal Photographs and Insignia may be temporarily relaxed to allow their use on souvenirs commemorating the Engagement and Marriage of HRH Prince William of Wales and Miss Catherine Middleton.” Daarbij moet het echter wel gaan om “(a) Approved photographs of Prince William and Miss Catherine Middleton” of
“(b) The full Coat of Arms of HRH Prince William of Wales”

De afgebeelde kroon is echter vast iets anders dan die “full Coat of Arms”. Maar misschien (hopelijk voor mevrouw Leid) is het gewoon een generiek exemplaar dat niet rechtstreeks aan de Royal Family is gelinkt (of teveel op de echte lijkt). Hoe dan ook: mevrouw Leid had in ieder geval toch niets aan deze richtlijn gehad. Artikel 4 eist namelijk klip en klaar:
“To qualify for the privileges detailed in the circular such souvenirs must be: (a) In good taste. […]”.

Die goede smaak zal hier wel niet aanwezig worden geacht. Ondanks het feit dat artikel 6 nog wel een speciale regel voor “Containers or Receptacles” bevat…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Royal sickbags? !

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief