icon

Vervolg: verplicht handen geven

Eerder schreven wij (zie o.a. hier en hier over de vraag of het opleggen van de verplichting om handen te geven wel of geen verboden onderscheid op grond van godsdienst oplevert. Reden voor de laatste blog was een docent van de Hogeschool van Amsterdam die, na een bedevaart naar Mekka, opeens besloot vrouwen geen hand meer te geven.

De beslissing van het bestuur van de instelling om de beslissing van de docent te respecteren leidde tot een hevige discussie op de instelling zelf, alsmede in de media waarin ook burgemeester Van der Laan zich mengde. Van der Laan gaf aan het onwenselijk te vinden dat een docent weigert handen te geven. Hoewel de beslissing in lijn ligt met uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling heeft het bestuur van de instelling, al dan niet onder druk van de publieke opinie, bekend gemaakt al dan niet onder druk van de publieke opinie, dat terugkeer van de docent niet meer realistisch is en dat hij dus niet meer kan terugkeren.

Nadat met zowel collega’s als een delegatie studenten is onderzocht of tot een werkbare situatie kon worden gekomen heeft het schoolbestuur geconcludeerd dat de opdracht de docent te herplaatsen onuitvoerbaar was. Ook de inzet van een adviseur om de terugkeer te begeleiden mocht niet baten. Van ontslag is volgens de woordvoerder van de instelling geen sprake, hij stelde: “Op termijn wordt zijn dienstverband ontbonden en ik spreek niet in termen van ontslag.”

Vermoedelijk is een regeling tussen partijen getroffen want Pownieuws meldde dat de docent zelf zou zijn opgestapt. Handen schudden blijft vooralsnog de norm.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vervolg: verplicht handen geven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief