icon

Hotelgasten in tuin in strijd met bestemmingsplan

Mag een hotel zijn achtertuin voor hotelgasten in gebruik geven? Neen. Althans, niet in de Amsterdamse Pijp. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in zijn uitspraak van 16 februari jl. dat de gasten van het Aalborg hotel geen gebruik mogen maken van de achtertuin omdat dat in strijd met de bestemming Tuinen van het geldende bestemmingsplan is. De bestemming Tuinen staat namelijk geen hotelfunctie toe.

Wat was er precies aan de hand? In de achtertuin had het hotel diverse tafeltjes en stoeltjes voor de hotelgasten geplaatst, alwaar de gasten konden vertoeven. Er werd in de achtertuin niet bediend. Wel konden de gasten hun ontbijt, dat aan een naastgelegen ruimte wordt geserveerd, in de tuin nuttigen.

Volgens de Afdeling is een dergelijk gebruik van de achtertuin, gelet op de ruimtelijke uitstraling daarvan, integraal onderdeel gaan uitmaken van het hotel. De hotelfunctie is uitgebreid naar de tuin en dat staat de bestemming Tuinen niet toe.

Het argument, dat het dan ook niet mogelijk is de achtertuinen ten behoeve van de woonfunctie te gebruiken, slaat de Afdeling in de wind. Volgens de Afdeling betekent dat nog niet dat een gebruik van de tuin die feitelijk vrijwel opgaat in de hotelfunctie in overeenstemming moet worden geacht met de bestemming Tuinen. Wat er van die redenering ook zij, feit is nu dat deze hotelgasten niet meer in de achtertuin mogen zitten. Gelukkig kunnen de gasten altijd nog naar het Sarphatipark, dat zich recht tegenover het hotel bevindt.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hotelgasten in tuin in strijd met bestemmingsplan

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief