icon

Arboregels verder versoepeld

Het is al weer een paar jaar geleden dat we schreven over de versoepeling van de Arboregels. Twee persberichten op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die elkaar opvolgden, illustreren de spanning tussen regels en risico.

Op 23 december meldde het ministerie dat de regels voor kleine bedrijven (verder) worden versoepeld: die hoeven straks (de wet is nog niet in werking getreden) geen Arbodienst meer in te schakelen voor een risico-inventarisatie. Een dag later meldde het ministerie dat garagebedrijven – vaak bedrijven die als kleiner bedrijf worden aangemerkt – vaak onveilig werken, en dat de Arbeidsinspectie daar strenger gaat controleren.

Je vraagt je af: wat is het nu? Worden de regels nu soepeler of juist strenger? Dat hangt er van af over welke regels je het hebt. De regels voor het vaststellen van risico's worden soepeler – kort gezegd: het gaat minder uitmaken hoe je dat doet, of door wie je dat laat doen. Echter: de aansprakelijkheid van de werkgever als er iets mis gaat, wordt er niets minder om. En áls er iets mis gaat moet de werkgever aangeven dat hij zijn verplichtingen voor een veilige werkomgeving is nagekomen, dan wel (als hij dat niet heeft gedaan) dat het ongeluk ook zou zijn gebeurd als hij dat wel zou hebben gedaan. En dan helpt het toch weer om daarover een rapport te hebben van een externe, erkende instantie. Veiligheid is uiteraard het belangrijkst, maar het is ook belangrijk te documenteren wat je daar als werkgever aan hebt gedaan, en op grond waarvan.

Als de wet ingaat komen we nog eens terug op dit onderwerp.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Arboregels verder versoepeld

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief