icon

Ook veranderingen aan monumenten worden deels vergunningsvrij

Als u de eigenaar van een rijksmonument, provinciaal of gemeentelijk monument bent, dan hebt u voor het veranderen van dat monument een vergunning nodig. Het kabinet wil die vergunningsplicht voor monumenten gaan versoepelen. Het onderhoud en de niet-ingrijpende veranderingen aan een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument die vanuit een oogpunt van monumentenzorg geen kwaad kunnen, zullen, als het aan het kabinet ligt, straks vergunningsvrij zijn.

Het kabinet heeft begin december op voordracht van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Welzijn met een voorstel tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht, het Besluit ruimtelijke ordening en het Besluit archeologische Monumentenzorg ingestemd. Als het parlement eveneens met het wijzigingsvoorstel instemt, dan is er binnenkort geen vergunning meer nodig voor het uitvoeren van interne verbouwingen en het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van het monument. Ook het gewone onderhoud aan een monument wordt vergunningsvrij zolang de materiaalsoort en de kleur niet veranderen.

De gewenste veranderingen mogen de monumentale waarde van het monument echter niet aantasten, want anders hebt u alsnog een vergunning nodig. De beoordeling daarvan wordt aan de eigenaren zelf overgelaten. De vraag is natuurlijk of eigenaren voldoende deskundigheid bezitten om die beoordeling te kunnen maken. Wellicht dat de Tweede Kamer bij de behandeling van het wetsvoorstel daar nog enige handvatten voor kan aanreiken. We blijven de ontwikkelingen volgen.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook veranderingen aan monumenten worden deels vergunningsvrij

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief