icon

Exit mininova

Het Nederlandse mininova was eens een van de grootste torrentsites ter wereld. Misschien niet zo groot als The Pirate Bay, maar het kwam aardig in de buurt. Volgens Wikipedia stonden ze in 2006 op nummer 9 van Google’s meest gezochte termen en daar kom je niet zomaar terecht. In augustus 2009 kwam echter flink de klad in dit lucratieve bedrijf: op vordering van de stichting BREIN moesten van de rechtbank Utrecht (blogje hier) alle torrents die het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk maakten verwijderd worden. Zulks op straffe van een dwangsom van 1000 euro per resterende torrent.

Toen was de lol er natuurlijk snel af. Miniova ging nog wel in hoger beroep en bleef naar het schijnt ook nog wel even actief met “legaal materiaal”, maar daar kan een torrentsite niet op draaien. Ik krijg thans geen beeld meer bij het intypen van www.mininova.org.

En zojuist maakt dan de stichting BREIN in een persbericht bekend dat zij een regeling heeft getroffen met mininova. Mininova trekt het hoger beroep in en betaalt een bedrag aan BREIN dat niet nader bekend wordt gemaakt. En dat is het dan.

Hoewel tegen The Pirate Bay (zoals bekend verschillende soortgelijke uitspraken zijn gedaan als tegen mininova, is die torrentsite nog steeds in de lucht. One down, one to go dus voor BREIN. Hoewel. Torrentsites zijn inmiddels alweer zó 2008. De echte up- en downloaders zitten al jaren op usenet

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Exit mininova

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief