icon

Nógmaals: het kraakverbod

Voor vandaag stond de ontruiming van het HES-gebouw in Amsterdam gepland, nadat de krakers die daarin huizen tevergeefs in kort geding tegen de Staat een verbod tot ontruiming hadden gevorderd. De krakers hebben na die uitspraak echter niet lijdzaam toegezien. Het door hen ingestelde hoger beroep wordt als zogenaamde spoedappel behandeld. De pleidooien bij het Gerechtshof Amsterdam staan gepland op 24 november a.s.

Omdat de Amsterdamse autoriteiten vorige week aankondigden heden, 9 november, tot ontruiming te zullen overgaan, hebben de kraker het hof nog verzocht om – in afwachting van het definitief oordeel in appel – tegen die ontruiming een voorlopige voorziening te treffen. Een kort geding binnen het hoger beroep als het ware.

Het hof besliste gistermiddag over dat verzoek en verbood de gedwongen ontruiming van het HES-gebouw tot het moment dat het definitief arrest zal wijzen in het hoger beroep. Het voornaamste argument van het hof daartoe is dat het niet kan uitsluiten dat de gedwongen ontruiming in strijd is met artikel 8 van het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Met name speelt daarbij een rol dat aan de ontruiming van krakers met gebruikmaking van de nieuwe strafrechtelijke bepalingen geen gerechterlijke toetsing vooraf te pas komt. Zoals de krakers betogen, zou artikel 8 EVRM dat wel verplichten.

Wordt vervolgd na 24 november.


Koen van den Berg is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nógmaals: het kraakverbod

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief