icon

Kraakverbod

Ouderwetse krakersrellen in de binnenstad, arrestaties, charges, gewonden. Per 1 oktober gingen de wetswijzigingen in die het kraken onaantrekkelijker moeten maken.

Zo is kraken nu niet langer een overtreding, maar een misdrijf. Er staat dus een hogere (gevangenis)straf op dan voor 1 oktober. Maar goed, er mag zo veel niet… De vraag is of krakers zich laten afschrikken door wettelijke strafbedreigingen zolang in de praktijk niet blijkt hoe heet de soep gegeten wordt.

Iets anders is dat justitie sinds 1 oktober wel de bevoegdheid heeft om zelf tot ontruiming van kraakpanden over te gaan, teneinde de rechtmatige toestand te herstellen. Zoals ik eerder schreef, ontbrak daar volgens de Hoge Raad tot nu toe een wettelijke grondslag voor. Dat probleem lijkt nu te zijn opgelost doordat is bepaald dat de politie personen en objecten uit een onroerende zaak mag verwijderen die zich daarin wederrechtelijk bevinden. De onroerende zaak kan vervolgens weer aan de rechthebbende ter beschikking worden gesteld.

Of de politie – die reeds haar handen vol heeft aan de begeleiding van (andere) publieke evenementen – nu ook vaker ontruimingsrondes zal houden, moet nog worden afgewacht. Een voordeel voor de pandeigenaar is in elk geval dat hij niet langer de gang naar de rechter hoeft te maken voor een ontruimingsvonnis.


Koen van den Berg is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kraakverbod

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief