icon

Naomi en de fotografen

Het is een bijzonder verzoek voor iemand die haar rijkdom en status aan de fotografie dankt. Niettemin had Naomi Campbell bij het Speciale Hof voor Sierra Leone, zetelend in Leidschendam, een verzoek ingediend te bepalen dat zij gedurende haar gehele verblijf in Nederland om voor het Hof te getuigen tegen Charles Taylor niet gefotografeerd, gefilmd of zelfs getekend zou mogen worden. Het Hof heeft dit verzoek dan ook (anders dan wel in de pers is gerapporteerd) niet toegewezen. En dat is natuurlijk niet zo raar.

Het Hof heeft immers geen bevoegdheid om regels uit te vaardigen die gelden buiten haar eigen gebouwen. In de specifieke uitspraak die het Hof deed naar aanleiding van de verzoeken van mevrouw Campbell (hier te downloaden) geeft het Hof dit zelf ook aan:
that the measures sought in (b) above are not within the jurisdiction of this Trial Chamber to grant.

Wat het Hof wél heeft toegestaan is te zorgen dat er geen opnamen zouden worden gemaakt van haar binnenkomst en vertrek in het gerechtsgebouw. De live feed van haar getuigenis werd echter gewoon doorgegeven (en zij had ook niet verzocht dat niet te doen).

Als nu de FIFA zich net zo bewust zou zijn van haar territoriale beperkingen als dit Speciale Hof, zou het nog helemaal goed kunnen komen met dat wereldkampioenschap voetbal in de Lage Landen in 2018…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naomi en de fotografen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief