icon

Verruiming 3 en 3 eis voor jongere werknemers

De mogelijkheid om achtereenvolgende overeenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan wordt verruimd voor jonge werknemers (tot 27 jaar). De huidige regel is dat er maximaal drie overeenkomsten voor bepaalde tijd kunnen worden gesloten met een maximale totale duur van drie jaar; voor jongeren wordt dat vijf overeenkomsten in een periode van maximaal vier jaar. Het ministerie van SZW meldt dat op haar site. De Eerste Kamer heeft met de regeling ingestemd; deze gaat in zodra ze is gepubliceerd in het Staatsblad.

De regeling geldt tot 1 januari 2012, en zal dus gelden voor arbeidsrelaties die nu al bestaan. Als de crisis dan nog aanhoudt kan de regeling voor nog twee jaar worden verlengd. De minister (beter gezegd: de Kamer, de regeling is tot stand gekomen na een motie) hoopt dat werkgevers jongeren zo langer in dienst houden, zodat ze na de crisis sneller ene vast contract zullen hebben.

Met de onzekerheden rond een nieuw kabinet is het wat vroeg voorspellingen te doen over de ontwikkelingen die ons in het arbeidsrecht te wachten staan, maar het zou goed kunnen dat onder een volgend kabinet de flexibiliteit wordt vergroot. Bonden en werkgeversorganisaties lijken het er over eens te zijn dat de Flexwet uit 1999 inmiddels wel aan een ingrijpende herziening toe is. Opvallend daarbij is dat de bonden uitspreken dat ze zich willen richten op de positie van de flexibele arbeidskracht, maar dat de flexibiliteit zelf wel groter moet. Afschaffing van de preventieve ontslagtoets zou daarmee weer in zicht kunnen komen. We houden het in de gaten!


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verruiming 3 en 3 eis voor jongere werknemers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief