icon

Nieuwe regels vakantie op komst

We hebben de laatste tijd al vaker geschreven over de problematiek van de vakantiedagen, en dan met name over de Nederlandse regeling dat een werknemer slechts vakantie opbouwt over de laatste zes maanden van zijn ziekte, en de uitspraak van het Europese Hof dat dat (kort gezegd) strijdig is met de betreffende richtlijn. Het kabinet gaat er nu iets aan doen, maar in het kader van een meer omvattend plan.

Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel dat twee dingen moet gaan regelen. De genoemde opbouw (zieke mensen gaan volledig opbouwen) maar ook een (veel!) kortere vervaltijd van vakantie, namelijk anderhalf jaar. Nu is het nog zo dat vakantieaanspraken pas na vijf jaren vervallen, waardoor werknemers een stuwmeer aan vakantiedagen kunnen opbouwen.

Het tweede punt (dat stuwmeer) is voor werkgevers vaak een veel groter probleem dan het eerste punt. Niet dat de opbouw tijdens ziekte geen financiële consequenties heeft. Een werknemer heeft gedurende twee jaar recht op doorbetaling van loon en dus, straks, op opbouw van vakantiedagen. Dat is anderhalf jaar méér dan nu, wat weer wordt gematigd door de snellere vervaltermijn.

Aanleiding voor het voorstel is (zo stelt het kabinet) is het streven werknemers te motiveren regelmatig vakantie te nemen, omdat dat beter voor ze zou zijn. Dat is ongetwijfeld zo. De maatregel zal werknemers echter ook behoorlijk kunnen schelen in de eindafrekening.

Het zal overigens nog wel even duren voor het zover is. Het voorstel moet nog naar de Raad van State, en daarna naar het parlement. Tegen die tijd kunnen we het voorstel zelf bekijken, en er meer over zeggen. Dat zullen we tegen die tijd zeker doen.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwe regels vakantie op komst

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief