icon

Overwegingen bij het starten van een procedure

Het komt vaak voor dat een schikking een betere oplossing biedt dan het uitvechten van een geschil voor de rechter. De reden daarvoor is dat het moeilijk kan zijn om uw gelijk te bewijzen. Daarnaast kan het in Nederland kostbaar zijn om uw recht te halen. Bespreek dit daarom van tevoren met uw advocaat.

Dat het moeilijk kan zijn uw gelijk te bewijzen, komt doordat het nog al eens gebeurt dat een ongelijk hebbende partij zoveel mogelijk betwist en een mistig geheel schetst waardoor ook evidente stellingen moeten worden aangebracht en bewezen, eventueel aan de hand van stukken en getuigenverhoren. De procedure kan hierdoor worden getraineerd en partijen worden op kosten gejaagd. Het komt helaas dikwijls voor dat een terechte vordering wordt afgewezen, omdat de rechter het daarvoor benodigde bewijs onvoldoende acht.

Dat het kostbaar kan zijn om uw recht te halen, komt doordat in de regel niet het volledige salaris van de advocaat wordt vergoed, ook al bent u winnende partij. In Nederland dient namelijk de verliezende partij ten aanzien van het salaris van de advocaat van zijn wederpartij slechts kosten te vergoeden die worden vastgesteld volgens vaststaande tarieven. Deze zijn afhankelijk van het aantal proceshandelingen en het belang van de zaak (zoals de hoogte van de vordering). De zo berekende kosten zijn meestal lager dan de werkelijk gemaakte kosten. Uitzondering zijn procedures inzake intellectuele eigendomsrechten. In die gevallen is de proceskostenveroordeling in beginsel gebaseerd op de werkelijk gemaakte kosten.

Het voorgaande dient te worden meegenomen bij het starten (of het doorzetten) van een procedure. Vraag uw advocaat wat uw kansen en kosten zijn van een procedure. Ook de mogelijkheid van schikking kan worden bekeken. Uiteraard hoeft niet altijd halverwege te worden geschikt, maar zijn er vele varianten mogelijk. Ook daarin kan een advocaat u bijstaan.


Maurits Richert is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overwegingen bij het starten van een procedure

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief