icon

Follow-upje (2)

En ook met betrekking tot de Jaap.nl zaak is voortgang te melden. Eerder meldde ik u dat boze makelaars die zich verzetten tegen het klakkeloos overnemen van foto's en teksten van hun bedrijfs-sites door Jaap.nl na eerder succes bij de rechtbank Alkmaar in hoger beroep hadden verloren bij het Gerechtshof Amsterdam. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat zij niet ontvankelijk waren verklaard in hun vordering. Hun stichting Baas in Eigen Huis zou namelijk niet alle makelaars vertegenwoordigen, omdat eenderde van de makelaars dat overnemen van hun aanbiedingen door Jaap.nl eigenlijk wel prima vond. En dus kwam de stichting niet op voor `gelijksoortige belangen` in de zin van artikel 3:305a van het BW en kon zij niet rechtmatig als eiser optreden.

Daar blijkt de Hoge Raad nu anders over te denken. De stichting had namelijk kennelijk niet het advies in mijn vorige blogje gevolgd (“Zo moeilijk is het niet: zet een aantal makelaars bij elkaar die niet voor de methode Jaap.nl zijn, neem ze met naam en toenaam als eisers op in de dagvaarding en begin opnieuw”) maar is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Die oordeelde deze week dat het helemaal niet erg is dat eenderde van de makelaars niet tegen Jaap is. Dat staat niet in de weg aan de conclusie dat de Stichting met haar vordering opkomt voor gelijksoortige belangen als bedoeld in art. 3:305a, nu de belangen in kwestie zich wel degelijk lenen voor bundeling. Bovendien biedt het vijfde lid van artikel 3:305a -anders dan het Hof aannam- in een geval als het onderhavige wel degelijk soulaas voor makelaars die niet instemmen met de vordering van de Stichting. Zij kunnen de werking van een eventueel opgelegd verbod met dwangsom jegens hen uitsluiten. Gewoon een kwestie van op hun site vermelden: “overname door Jaap welkom“, lijkt me.

De zaak moet nu opnieuw in hoger beroep worden behandeld door het Hof in Den Haag. Ik vermoed dat Jaap alsnog (beter gezegd: opnieuw) zal moeten gaan inbinden…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Follow-upje (2)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief