icon

Amsterdamse notarissen ontboden bij NMa

Zoals onder in elk geval Amsterdammers bekend, zijn de notaristarieven in Amsterdam hoog. Ze behoren tot de hoogste van Nederland. Ook met de huidige prijzenslag in het Nederlandse notariaat blijven de prijzen relatief hoog. Toch blijven bijvoorbeeld huizenkopers naar Amsterdamse notarissen gaan. Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn?

Volgens een artikel in Het Parool van 28 december 2009 stellen makelaars vaak de voorwaarde dat de koopakte voor een huis in Amsterdam wordt opgemaakt door een “notaris kantoorhoudende in de regio Amsterdam of binnen een straal van 5 km van het ter verkoop aangeboden object”. Schakelt een huizenkoper toch een andere notaris (buiten Amsterdam) in, dan worden de extra kosten daarvan bij die huizenkoper in rekening gebracht. Deze afspraak staat overigens niet op papier, maar wordt over het algemeen wel door makelaars en notarissen nagekomen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dit een aparte gang van zaken en gaat bekijken of de afspraak in strijd zijn met de Mededingingswet. Wat de NMa met name dwars zit, is dat de afspraak kennelijk niet is gemaakt tussen een enkele notaris en makelaar maar dat het juist gemeengoed is. Met de intreding van de vrije markt in het notariaat tien jaar geleden, is niet alleen het hanteren van vaste tarieven maar ook een gebieds- of werkverdeling verboden en deze afspraak lijkt te neigen naar het tweede en zou derhalve een overtreding van de Mededingingswet kunnen opleveren. De NMa gaat beoordelen of dat daadwerkelijk het geval is. Wij houden u op de hoogte.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Amsterdamse notarissen ontboden bij NMa

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief