icon

Teleurgestelde appartementseigenaar

In het Tijdschrift voor Bouwrecht van deze maand staat een uitspraak van het Hof Den Haag van 24 februari 2009 over een appartementseigenaar die de woonkamer van zijn penthouse wilde uitbreiden met een stukje van zijn eigen balkon, alsmede drie airconditioning-units wilde aanleggen op het dak direct boven zijn woning, maar daarvoor geen toestemming kreeg van de Vereniging van Eigenaars (VvE).

De betreffende eigenaar is daarop naar de rechtbank gegaan om vervangende toestemming te vragen. De rechtbank wees het verzoek tot uitbreiding van de woonkamer toe, maar het verzoek tot de aanleg van de airco-units af.

Zowel de appartementseigenaar als de VvE ging in appèl, en het Hof Den Haag stelde in beide gevallen de eigenaar in het ongelijk.

De appartementseigenaar zal daar niet blij mee zijn geweest, want hij zal ongetwijfeld hebben gedacht: het is toch mijn eigendom, maar zo eenvoudig ligt de zaak niet.

Ten aanzien van de voorgenomen uitbreiding had de VvE zich op het standpunt gesteld dat door de uitbreiding de aanwezige symmetrische elementen in het gebouw teveel worden aangetast.

Het Hof oordeelde dat de VvE dit in redelijkheid kon menen.

Nu, zoals Het Hof verder overwoog, de splitsingsakte wijziging van het bestaande architectonisch uiterlijk zonder toestemming van de vergadering verbiedt, en niet gezegd kan worden dat het bezwaar van de VvE redelijke grond ontbeert, oordeelde het Hof dat de vordering niet kon worden toegewezen.

Wat betreft de airco-units had de VvE gesteld dat zij tegen de aanleg daarvan was, omdat zij geluidshinder vreesde voor de eigenaren van de andere appartementen.

Weliswaar had de appartementseigenaar een brief van een deskundige overgelegd waaruit zou moeten blijken dat er geen angst behoefde te zijn voor geluidshinder, maar het Hof vond dit niet toereikend en oordeelde dat het belang van de eigenaar om airco’s te plaatsen onvoldoende zwaarwegend is in vergelijking met de vrees voor geluidsoverlast voor de andere eigenaren.

Moraal van dit alles: ook al ben je eigenaar van een fraai penthouse, dan nog zal je bij verbouwingen ernstig rekening moeten houden met de belangen van je mede-appartementseigenaren.


Charles Smit is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Teleurgestelde appartementseigenaar

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief