icon

Proceskostenvergoeding in het bestuursrecht verhoogd

Procederen tegen de overheid kost geld. Als u zich in een bestuursrechtelijke procedure laat bijstaan door een advocaat en u krijgt in deze procedure uw gelijk, dan zal het overheidsorgaan uw proceskosten moeten vergoeden. Per proceshandeling ontvangt u dan een (kleine) vergoeding. Het (laten) opstellen van een bezwaarschrift/beroepschrift en het verschijnen op een hoorzitting zijn voorbeelden van een proceshandeling. De bedragen voor de berekening van de hoogte van de proceskostenvergoeding staan in het Besluit proceskosten bestuursrecht.

De tarieven voor de proceskostenvergoeding zijn met het wijzigen van het Besluit proceskosten bestuursrecht per 1 oktober 2009 verhoogd. Als u tegen een besluit van de overheid een bezwaarschrift ingediend, en de overheid stelt u volledig in uw gelijk, dan ontvangt u een vergoeding van €437, – per proceshandeling. Voorheen was het standaardtarief op €322,- gesteld. De tarieven gelden ook indien u door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

Er geldt echter een overgangsregeling. De bezwaren en beroepen die vóór 1 oktober 2009 zijn ingediend, daarvoor gelden nog de oude tarieven.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Proceskostenvergoeding in het bestuursrecht verhoogd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief