icon

Automatische vergunning bij stilzitten overheid (II)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft ingestemd met een wijziging van de APV naar aanleiding van de binnenkort in werking tredende Dienstenwet (een implementatie van de EU-Dienstenrichtlijn). Met de wijziging wordt de “lex silencio positivo” voor verschillende APV-vergunningen ingevoerd. Dit systeem houdt in dat indien niet binnen de wettelijke termijn een beslissing wordt gegeven op een vergunningaanvraag, de vergunning van rechtswege wordt geacht te zijn verleend.

Het betreft dus APV-vergunningen, waarbij onder meer moet worden gedacht aan de vergunning voor het aanbieden van diensten op de openbare weg, de ontheffing voor het maken van reclame met een bord of doek en het verspreiden van voorwerpen voor reclamedoeleinden. Vergunningen voor horeca, prostitutie- en escortbedrijven worden uitgezonderd van de “lex silencio positivo”. De Dienstenrichtlijn staat toe dat in geval van dwingende redenen van algemeen belang een uitzondering wordt gemaakt.

Vorig jaar rond deze tijd berichtten wij al dat het kabinet heeft ingestemd met invoering van het systeem “Lex Silencio” voor verschillende vergunningsstelsels op rijksniveau.


Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Automatische vergunning bij stilzitten overheid (II)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief