icon

Ga Roken!

Leuk berichtje in Adformatie: de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) keert zich tegen kledingmerk Suit Supply. Waarom? Omdat laatstgenoemde een reclamecampagne is gestart onder de slogan “Start Smoking”, met fraai vormgegeven beeld. Dat beeld heeft -niet toevallig- de vlakverdeling van een sigarettenpakje. Afgebeeld is een strak in smoking gehulde jonge man die de toeschouwer streng aankijkt, met een vers aangestoken sigaret in de mond. Daaronder in grote zwarte letters op een witte achtergrond (precies: net als de waarschuwingsteksten op een sigarettenpakje): “Start Smoking”.

Als het goed is kunt u de afbeelding hier bekijken (het is echter een flash-applicatie in dia-vorm; ik kan niet garanderen dat u meteen het juiste plaatje te zien krijgt -zo niet: dan kan dat hier alsnog, maar dan zonder de tekst). Ik moest bij het zien van het plaatje onmiddellijk denken aan de televisieserie Mad Men. En ook dat is vermoedelijk niet toevallig, want in die begin jaren zestig spelende serie wordt (geheel waarheidsgetrouw) gepaft bij het leven.

Volgens Adformatie is Stivoro niet blij met de reclame. Het doel is weliswaar duidelijk om kleding te verkopen, maar het bedrijf zou ‘het niet zo […] moeten willen’. ‘Vooral jongeren zijn gevoelig voor zo’n glamourous omgeving waarin het aantrekkelijk lijkt om te roken’, aldus een door Adformatie geciteerde woordvoerder. Stivoro zou nog uitzoeken of de reclame in strijd is met de Tabakswet.

Ik heb dat maar even voor ze gedaan: dat is hij niet. De Tabakswet is uiterst streng waar het reclame en sponsoring betreft. Kort door de bocht gesteld: buiten de specifieke tabakswinkel mag er (zo goed als) niets op dat gebied. Maar dat geldt wel allemaal voor tabaksproducten. Suit Supply verkoopt kleding en dat is iets anders. Sterker: zelfs Marlboro mag gewoon reclame maken voor Marlboro kleding; zolang dat maar niet met gebruikmaking van het Marlboro beeldmerk gebeurt (aldus artikel 5, lid 2 van de Tabakswet). Alleen de naam gebruiken zou echter geen probleem moeten zijn. Al mag daar dan weer niet bij gerookt worden (zo blijkt uit het zelfde artikel). Er moet immers een “duidelijk andere presentatievorm” gebruikt worden dan bij de tabaksreclame gebruikelijk was.

Maar Suit Supply heeft bij mijn weten nooit tabaksproducten verkocht of tabaksreclame gemaakt. Dus mag hun reclamepop lekker doorsmoken, à la Mad Men.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ga Roken!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief