icon

Nieuwe verkiezingen – of niet

Het is inmiddels zó spannend – als we de kranten mogen geloven – dat we ons op de vrijdagmiddag ook nog maar even mengen in de speculaties rond het mogelijke vertrek van minister-president Balkenende naar Brussel. Wat gebeurt er als dat inderdaad gebeurt: moeten er dan nieuwe verkiezingen komen?

Velen menen van wel. Een staatsrechtelijke aanleiding daartoe is er echter niet. Het gebeurt wel vaker dat een minister zijn ontslag aanbiedt aan de Koning, en dat heeft geen ander effect dan dat die minister door een ander wordt vervangen. Daarin verschilt de premier ook niet van de andere ministers. Het is weliswaar in de afgelopen jaren altijd zo geweest dat als de premier ontslag aanbood, dat het hele kabinet betrof, maar zelfs dat betekent niet per definitie dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Ook gevallen kabinetten blijken nog wel eens te lijmen, hoewel het nieuwe (en mooie) en dan vaak wel een beetje af is.

Dus: nee, niets moet. Mocht premier Balkenende vertrekken, dan kan hij “gewoon” door een andere premier worden opgevolgd. Maar, het moet worden toegegeven dat dat zo “gewoon” niet is – het vertrek van een premier tijdens een kabinetsperiode is natuurlijk wel zo bijzonder. Misschien wel net zo bijzonder als het zou zijn als “wij” die post in Brussel als eerste zouden “krijgen”.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Nieuwe verkiezingen – of niet

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief