icon

Verbod automatische machtiging bij 'cold calling'

Het is de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws geweest: het ongevraagd ontvangen van allerhande elektronische (reclame-) berichten door personen en bedrijven. Eerder schreven we al over de nieuwe spam-regels die in werking zijn getreden per 1 oktober 2009. Op dezelfde datum is ook de website www.bel-me-niet.nl actief geworden. Op deze site kunnen consumenten en bedrijven zich inschrijven als ze niet meer gebeld willen worden door telemarketeers. Overigens was de site kennelijk een groot succes; in de eerste uren dat deze beschikbaar was, lag hij al plat vanwege het grote aantal bezoekers dat zich wilde registeren.

Voor de mensen die zich niet in dat register hebben laten opnemen is er nu een extra beschermings-maatregel. EZ maakt bekend dat het vragen om een automatische machtiging tot betaling voortaan verboden is bij koude acquisitie (cold calling). Ter herinnering: cold calling is het bellen van bedrijven of personen die geen relatie hebben met het bedrijf dat belt.
Door voor deze situaties te verbieden om via de telefoon een incasso-machtiging te vragen, wil de overheid voorkomen dat mensen al vóórdat ze zelfs maar een relatie hebben met de betreffende onderneming (en voordat zij überhaupt iets op papier hebben gezien van de overeenkomst die zij telefonisch zijn aangegaan) al aan allerlei automatische incasso’s vastzitten.

EZ heeft aangekondigd meer maatregelen van deze aard te zullen gaan nemen om consumenten (en ook bedrijven) zoveel mogelijk te beschermen.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Verbod automatische machtiging bij 'cold calling'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief