icon

Lego niet blij met Spinal Tap filmpje

Toch weer een beetje een komkommertijd-berichtje, maar wel uit de Hollywood Reporter vandaag. Lego, ook best een beetje geplaagd de laatste tijd, heeft haar toestemming onthouden aan het opnemen van een (toch bijzonder aardig) filmpje op een nieuwe Spinal Tap DVD. Omdat het filmpje geheel uit geanimeerde lego-figuurtjes bestaat, meent Lego dit met een beroep op haar auteursrecht te kunnen tegen houden.

Nu zegt u misschien: Huh? Spinal Tap? Dat was toch die band uit de nep-documentaire “This is Spinal Tap” van Rob Reiner uit de jaren ’80? Jazeker, maar die film heeft een behoorlijke spinoff gehad, hetgeen nog altijd leidt tot uitverkochte live-optredens in Amerika. Dáár hebben ze nu weer een DVD van gemaakt en op die DVD wilden ze graag een You Tube filmpje opnemen dat vorig jaar is gemaakt door een 14-jarige fan. Dat filmpje (inclusief crowdsurf-scene werd namelijk met heel veel succes ook vertoond tijdens de live optredens.

Het is dan ook een erg leuk filmpje, waarin zeer dicht bij het lego-materiaal is gebleven. Zo zijn de gitaren van de band lego-verkeersborden en drumt een lego politieagent met twee wapenstokken. Maar is het daarmee auteursrechtinbreuk?

In Amerika kent men de zogenaamde “fair use”-doctrine, die -kort gezegd- een beperkt gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal toestaat, als daarmee geen afbreuk wordt gedaan aan een normale exploitatie daarvan. Die situatie lijkt mij hier aanwezig (maar ik ben uiteraard geen specialist in het Amerikaanse recht).

Hoe dan ook: de producent van de video heeft het niet op de spits willen drijven en het filmpje dan maar niet opgenomen. Intussen staat het wel gewoon nog op You Tube. Zó flauw wil Lego kennelijk ook weer niet zijn (en dat is lofwaardig).

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lego niet blij met Spinal Tap filmpje

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief