icon

Wijziging subsidiestelsel milieuorganisaties

Den Haag zet een nieuw wapen in tegen voortslepende bezwaar- en beroepsprocedures. Dit keer een wapen tegen milieuorganisaties die, gesubsidieerd door de overheid, besluiten aanvechten van diezelfde overheid.

Minister Cramer van Ruimte en Milieu maakte onlangs bekend dat zij het subsidiestelsel voor milieu- en belangenorganisaties gaat moderniseren. Door de wijziging van de Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM), krijgen milieu- en belangenorganisaties slechts nog subsidies voor afzonderlijke projecten. Tevens komen op grond van de nieuwe regeling niet langer de kosten van juridische procedures voor subsidie in aanmerking. Hiermee wil Cramer een halt toe roepen aan de in het maatschappelijk debat veel bediscussieerde situatie dat de overheid meebetaalt aan door milieuorganisaties aangespannen – soms ellenlang durende – procedures tegen haar eigen besluiten. Het aanscherpen van de subsidieregeling past overigens bij de enige tijd geleden door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ingezette strengere lijn ten aanzien van de ontvankelijkheid van belangenorganisaties in bestuursrechtelijke procedures. Die strengere lijn houdt in dat een te algemeen geformuleerde statutaire doelomschrijving van belangenorganisaties kan leiden tot niet-ontvankelijkheid.


Paulien Beunk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wijziging subsidiestelsel milieuorganisaties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief