icon

Langer zwangerschapsverlof?

In Nederland duurt het huidige zwangerschapsverlof 16 weken. Eerder schreven wij al dat de Europese Commissie een zwangerschapsverlof van 18 weken wilde invoeren in de lidstaten. Recent heeft een meerderheid van de Europarlementariërs voor vrouwenzaken voorgesteld het zwangerschapsverlof te verlengen naar 20 weken. Dit gaat dus verder dan het plan van de Europese Commissie en zou voor Nederland een uitbreiding met vier weken betekenen. Voorts stelden de meeste Europarlementariërs voor dat 6 weken van het verlof na de bevalling moet worden opgenomen. De vrouwen zouden dan 6 weken volledig uitbetaald krijgen, terwijl ze de andere weken 85% van het salaris ontvangen.

Ook introduceert de parlementscommissie het vaderschapsverlof, hetgeen nog niet zo was bij het eerdere voorstel van de Europese Commissie. Vaders zouden na de geboorte van hun kind recht moeten hebben op twee weken verlof.

Indien het voltallig Europees Parlement in mei vóór deze plannen stemt, moeten ook de nationale regeringen van de lidstaten nog over de voorstellen oordelen. Niet alle landen zijn enthousiast omdat de regelingen duur zouden zijn. Critici vrezen ook dat een langer moederschapsverlof de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt eerder beperkt dan versterkt. Veel concreets is er dus nog niet over te melden – we houden het bij!


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Langer zwangerschapsverlof?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief