icon

Is Obama wel rechtsgeldig president geworden?

Stel: je bent Chief Justice van het Amerikaanse Supreme Court. Op zichzelf al een hele prestatie, want voordat je voorganger overleed maakte je helemaal geen deel uit van dit hoogste Amerikaanse rechtscollege. Je bent dus, als het ware, een supreme “horizontale invlieger” , zoals wij dat in de advocatuur noemen. Maar goed, de Senaat vond het goed, dus daar sta je dan, klaar om de nieuwe president van de Verenigde Staten in te zweren. Je hebt de formule van de eed al wel honderd keer gehoord. Het is ook een hele simpele formule (zo simpel dat zelfs een Nederlandse advocaat, vele duizenden kilometers verderop hem zonder problemen uit zijn hoofd kan opzeggen). De eed is ook veel simpeler dan die, welke je collega zojuist -plechtig en zonder één fout- aan de vice-president heeft voorgelezen.
En toch… toch slaag je erin dit hopeloos te verknallen!

De eedsformule is echt niet moeilijk en echt heel kort (35 woorden). Misschien dat justice Roberts daarom dacht dat hij het wel afkon zonder spiekbriefje.
“I, [naam kandidaat], do solemnly swear [desgewenst: affirm], that I shall faithfully execute the office of President of the United States and will, to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constutution of the United States. [desgewenst:] So help me God.”

Maar wat maakte Chief Justice Roberts ervan? Lees en huiver.

ROBERTS: Are you prepared to take the oath, Senator?
OBAMA: I am.
ROBERTS: I, Barack Hussein Obama…
OBAMA: I, Barack–

(okee, iets te vroeg ingezet; maar Obama treft ook hier geen blaam: bij eerdere gelegenheden pauzeerde een Chief Justice altijd netjes na de naam -dat maakt het geheel ook net een beetje plechtiger)

ROBERTS: …do solemnly swear…
OBAMA: I, Barack Hussein Obama, do solemnly swear…
ROBERTS: …that I will execute the office of president to the United States faithfully…

Dubbel fout! Dat “faithfully” hoort na het werkwoord “execute”!”En men is geen president TO the United States, maar OF the United States (geeeezz!!)

OBAMA: …that I will execute… [pause]

Obama weet hier dat het niet klopt en geeft Roberts de kans zich te herstellen…

ROBERTS: …faithfully the office of president of the United States…

Roberts probeert hier een herstel, maar omdat Obama al “execute” heeft gezegd kan dat niet meer goed komen

OBAMA: …the office of president of the United States faithfully…

Obama maakt het dus maar af op de wijze waarop Roberts het in eerste instantie aangaf, maar dus verkeerd met het woord faithfully aan het eind (hoewel hij wel -geheel terecht- op eigen houtje het belachelijke “TO” vervangt door “OF”)

ROBERTS: …and will, to the best of my ability…
OBAMA: …and will to the best of my ability…

etc. (verder gaat het goed).

Ontluisterend, ik kan niet anders zeggen. En helemaal Roberts' schuld. Die ligt nog wel een paar nachten wakker, hoop ik… Boze tongen beweren al op Amerikaanse internetfora dat hij op deze manier wraak neemt voor het feit dat (toen nog) senator Obama destijds tegen hem gestemd heeft bij Roberts' confirmation hearing in de Senaat.

Maar: is Obama nu geen president? Met andere woorden: is er een nietigheidssanctie verbonden aan het niet correct afgelegd zijn van de ambtseed?

Tja… de Amerikaanse Grondwet zegt duidelijk (article 2, section I, laatste alinea)dat:
Before he enter on the execution of his office, he shall take the following oath or affirmation:–“I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States”…. etc.

Duidelijke taal: zo moet de eed worden afgelegd en niet anders. Maar dat betekent niet dat de gekozen president geen president wordt als hij de eed niet exact op die manier aflegt. Daar heeft het afleggen van de eed namelijk niets mee te maken.
Want gelukkig is er het XXe amendement op de Amerikaanse Grondwet (uit 1933). Dit amendement bepaalt wanneer een president president wordt. En ook dát is duidelijke taal:

“The terms of the President and Vice President shall end at noon on the 20th day of January, and the terms of Senators and Representatives at noon on the 3d day of January, of the years in which such terms would have ended if this article had not been ratified; and the terms of their successors shall then begin.

Kortom: eed of geen eed: de nieuw gekozen president wordt gewoon president op de 20e januari om 12 uur. Obama was dus feitelijk zelfs al vier minuten president toen hij de eed aflegde. Hij werd het zo ongeveer toen Yo Yo Ma en zijn collega's hun strijkstokken ter hand namen.
Jammer voor alle liefhebbers van samenzweringstheorieën! Maar het blijft een onvergeeflijke blunder van de Chief Justice…

Zie ook de update: Nóg maar een keer

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Is Obama wel rechtsgeldig president geworden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief