icon

Werkpremie voor bijstandmoeders

Alleenstaande ouders met een uitkering (in de wandelgangen meestal als “bijstandmoeders”aangeduid) hebben er vaak niet veel voordeel van wanneer ze een baan accepteren wanneer die hen niet onmiddellijk volledig uit de bijstand haalt. Dat drukt uiteraard het enthousiasme bij deze categorie bijstandgerechtigden om een baan(tje) te accepteren.

Omdat een deeltijdbaan als een belangrijke opstap wordt gezien naar volledige zelfstandigheid van de Bijstand, wordt in 27 gemeenten, waar in totaal 16.000 bijstandmoeders en -vaders wonen, een experiment uitgevoerd: werken in deeltijd wordt voor alleenstaande ouders financieel aantrekkelijker gemaakt door middel van een financieel extraatje.
Alleenstaande ouders met een uitkering die in deeltijd gaan werken ontvangen maximaal 120 euro per maand. Ook alleenstaande ouders die een kleine deeltijdbaan uitbreiden naar minimaal 20 uur ontvangen een extraatje. Alleenstaande ouders die na 6 maanden nog uit de bijstand zijn, krijgen bovendien een financiële beloning van minimaal 500 euro. Het experiment bij gemeenten loopt tot en met 30 juni 2011.

Het experiment is volgens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geslaagd wanneer in de gemeenten waar het experiment loopt, meer alleenstaande ouders (meer uren) gaan werken én meer alleenstaande ouders uitstromen uit de bijstand dan in gemeenten die niet meedoen aan het experiment.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Werkpremie voor bijstandmoeders

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief