icon

Wie betaalt de kosten van een faillissement ?

Afwikkeling van faillissementen kost geld. Soms veel geld. Vandaag schreef het FD dat de afwikkeling van het faillissement van Van der Hoop Bankiers ongeveer E 2,9 miljoen heeft gekost. En dat is nog niets vergeleken met USD 900 miljoen aan verwachte kosten bij het faillissement van Lehman Brothers, of de USD 757 miljoen die bij Enron in rekening werd gebracht. Maar wie betaalt de faillissementskosten ? Daarvoor moeten wij eerst kijken naar de volgorde waarin schulden worden betaald.

In Nederland worden de faillissementskosten betaald uit de boedel. Dat is het totaal van de opbrengsten die de curator heeft gegenereerd. Die totaalopbrengst wordt aan het einde van de rit verdeeld op een door de wet bepaalde volgorde. En de faillissementskosten hebben volgens de wet voorrang. Andere schuldeisers komen pas aan de beurt nadat de faillissementskosten zijn betaald.

Feitelijk worden de faillissementskosten dus betaald door de gezamenlijke schuldeisers. Die schuldeisers hebben er dan ook alle belang bij dat de faillissementskosten zo laag mogelijk worden gehouden. Hoe minder faillissementskosten, hoe meer er aan het einde overblijft om te verdelen.

Daarom zijn in Nederland ook controles ingebouwd op de faillissementskosten. Pas met goedkeuring van de rechter, kan een bepaalde post als boedelschuld worden erkend.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wie betaalt de kosten van een faillissement ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief