icon

WHOA, wát een EULA!

Heeft u Google’s Chrome al gedownload? Het kan weer, zonder u voor eeuwig onomkeerbaar auteursrechtelijk aan deze internet-gigant uit te leveren. Gisteren lag dat nog geheel anders. Toen stond namelijk in de End Users License Agreement (de eindgebruikersovereenkomst waarmee u zich akkoord moet verklaren om de browser te kunnen downloaden, afgekort EULA) dat u voor eeuwig, wereldwijd, gratis en (ook heel clever:) onomkeerbaar licentie gaf aan Google om van alles te doen met de informatie die u zelf via deze nieuwe browser aan het net zou gaan toevertrouwen.

Als u snel bent kunt u in de Nederlandse versie die bepaling nog in de oorspronkelijke tekst lezen. Artikel 11 van de EULA luidt daar nog:
Door het verstrekken, publiceren of weergeven van Inhoud door of via de Services, verleent u Google een eeuwigdurende, onherroepelijke, wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie op het reproduceren, aanpassen, wijzigen, vertalen, publiceren, verspreiden, publiekelijk uitvoeren en weergeven van deze Inhoud.”

En onder “Inhoud” wordt in artikel 8.1 zo’n beetje alle informatie verstaan die via Internet kan worden uitgewisseld. Dus Google had zichzelf middels de voorwaarden het recht toegeëigend elk webformulier, elke via webmail door u geschreven e-mail, elke via de browser geschreven reactie op een blogje, etc. vrijelijk te gebruiken en verspreiden. En maar roepen dat ze zo op de privacy letten!

Welnu: de soep wordt niet zo heet gegeten. Het was een foutje, heeft Google inmiddels verklaard. Ze hadden iets te wild geknipt en geplakt uit andere algemene voorwaarden. De Engelse versie is al aangepast. Zoals u ziet is daar uitsluitend de eerste zin overgebleven (en die kan geen kwaad). En, aardig van ze,: Google heeft toegezegd dat de aanpassingen met terugwerkende kracht zullen gelden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WHOA, wát een EULA!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief