icon

Hells Angels: bruikleenovereenkomst is opzegbaar.

Op 25 juni 2008 heeft de rechtbank van Amsterdam de Hells Angels veroordeeld om het door hun gebruikte stuk grond met clubhuis binnen twee jaar te ontruimen. Klik hier voor de uitspraak.

Weinig verrassend zult u zeggen. De Hells Angels hadden het terrein immers “ingepikt” en dus moeten ze weg als de eigenaar het weer terug wil hebben. Toch is dat niet helemaal waar. Als de Hells Angels het daadwerkelijk hadden ingepikt mogen ze na 20 jaar waarschijnlijk blijven zitten, vanwege de zgn. verkrijgende verjaring. Het punt was nu juist dat de Hells Angels het terrein niet hadden ingepikt, maar dat zij daar destijds met toestemming van de gemeente zijn neergestreken. Dat heet in juridische termen een bruikleenovereenkomst, en uit het vonnis blijkt dat beide partijen het erover eens waren dat er een bruikleenovereenkomst was gesloten. En dan is de rechtbank onverbiddelijk. Een bruikleenovereenkomst kan worden opgezegd, zij het dat een redelijke opzegtermijn moet worden gehanteerd. Mede omdat de herontwikkeling van het terrein nog niet echt ver is gevorderd, vond de rechtbank een termijn van 2 jaar redelijk.

De Hells Angels hebben aangekondigd in beroep te gaan. Wij wachten af of zij de verjaringskwestie daarin wederom aan de orde stellen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Hells Angels: bruikleenovereenkomst is opzegbaar.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief