icon

Gijzeling na straatverbod

In onze weblog d.d. 3 mei 2007 schreven wij over de handelaar in illegale CD's die werd gegijzeld, als hij weigerde zich aan rechterlijke uitspraken te houden die hem bepaalde gedragingen verboden. Gisteren is in Utrecht bepaald dat een jongeman die overlast veroorzaakte, kan worden gegijzeld als hij het hem opgelegde straatverbod overtreedt.

Wat was er aan de hand ? De jongeman was in maart 2008 veroordeeld om zich niet meer te bevinden in een bepaald gebied (een zgn. straatverbod) of om contact op te nemen met bewoners van die buurt. De jongeman heeft dat verbod diverse malen overschreden, zoals bleek uit verklaringen van omwonenden en processen verbaal van politie. Zelfs nadat de jongeman tienduizend euro aan dwangsommen had verbeurd, bleef hij de overtreding begaan. Daar heeft de rechter geen genoegen mee genomen. Hij heeft geoordeeld dat de jongeman kan worden gegijzeld als hij zich weer niet houdt aan het straatverbod.

Anders dan veel mensen denken, is er dus wel degelijk een mogelijkheid om mensen die zich bij herhaling niet aan een rechterlijk verbod houden aan te pakken. Natuurlijk moet het dan wel om zeer ernstige gevallen gaan, bijvoorbeeld bij herhaling dezelfde overtreding begaan. Maar de benadeelde staat niet met volledig lege handen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gijzeling na straatverbod

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief