icon

Beweging in de rusttijden

Ambtelijke molens draaien langzaam, en Europese molens zo mogelijk nog langzamer. Toch zit er beweging in, en wel – op dit moment – op het onderwerp van de werk- en rusttijden.

Al in 2004 meldden wij dat de Europese Commissie bezig was met een nieuwe richtlijn over werk- en rusttijden, waarin onder mee zou staan dat rust-/wachttijd geen werktijd is. Dat was anders dan was bepaald in het spaakmakende Jaeger-arrest, waarin het Europese Hof uitmaakte dat aanwezigheidsdiensten meetelden als werktijd. Dat had twee consequenties: er moest voor worden betaald (wat veelal uiteraard al gebeurde), maar omdat de wachttijd ook werktijd was, moesten de werknemers na die wachttijd rust krijgen, wat veel bedrijven in problemen bracht/brengt met hun roosters.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde recent dat de Europese ministers van Sociale Zaken inmiddels wel overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe Europese richtlijn, en dat daarbij onder meer is afgesproken dat wachttijd niet meetelt als arbeidstijd. Niettemin krijgen sociale partners (werkgevers en werknemers) de ruimte om in CAO's van die regeling af te wijken, en wachttijd toch als arbeidstijd aan te merken.

Het is niet duidelijk wanneer de richtlijn van kracht wordt – hij moet nog door het Europees Parlement (en daarna weer terug naar de Europese ministers), dus het zal nog wel even duren. We houden u op de hoogte!


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beweging in de rusttijden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief