icon

Het concurrentiebeding: let op bij onregelmatige opzegging werkgever!

Over het concurrentiebeding en de geldigheid daarvan is in de literatuur, en ook in deze blog, al veel geschreven en menig rechter heeft over dit onderwerp een uitspraak mogen doen. In de praktijk blijkt dat werknemers, die de geldigheid van het concurrentiebeding aan de orde stellen, vaak één aspect hiervan vergeten.

Indien een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt zonder de geldende opzegtermijn in acht te nemen, dan heeft de werkgever “onregelmatig” opgezegd en dat kan hem schadeplichtig maken. Denk aan het geval van een ontslag op staande voet: een werkgever ontslaat zijn werknemer op staande voet terwijl daar geen dringende reden voor bestond. Een werknemer kan in dat geval twee dingen doen, het ontslag vernietigen of zich beroepen op de onregelmatigheid van het ontslag. In het laatste geval erkent de werknemer dat het dienstverband is geëindigd. Omdat de werkgever de opzegtermijn echter niet in acht heeft genomen, wil hij hierover een schadevergoeding (over het algemeen gelijk aan het loon over de maanden van de opzegtermijn).

Het inroepen van de onregelmatigheid gebeurt veelal indien de werknemer al een nieuwe baan heeft of een nieuwe baan op het oog heeft. Voor deze werknemers, die ook een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst hebben staan, heeft de wetgever een interessante wetsbepaling opgenomen. Indien een werkgever onre-gelmatig opzegt en hij dientengevolge schadeplichtig is, is de werknemer ontslagen uit zijn verplichtingen van het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding is dan komen te vervallen en de werknemer is vrij om te gaan werken waar hij wil.
Voor werkgevers is dit een extra reden om de exacte opzegtermijn correct in acht te nemen.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Het concurrentiebeding: let op bij onregelmatige opzegging werkgever!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief