icon

Opzegverbod tijdens ziekte: ziek voor “eigen” werk

Dat tijdens ziekte een opzegverbod geldt is algemeen bekend: gedurende de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, mag de werkgever het dienstverband in beginsel niet opzeggen (in beginsel, want als de opzegging geschiedt wegens de beëindiging van werkzaamheden van het bedrijf van de werkgever of van het gedeelte van het bedrijf waar de werknemer uitsluitend of in de hoofdzaak werkzaam is, dan geldt het opzegverbod niet).

Het opzegverbod geldt indien de werknemer ziek is voor de bedongen werkzaamheden; zijn eigen werk dus. Vaak ontstaat de situatie dat een werknemer ziek is, op een gegeven moment reïntegreert in een nieuwe passende functie en daar fulltime gaat werken. Geldt het opzegverbod dan nog steeds? Ja, dit geldt nog steeds. Ook al werkt de werknemer volledig in de nieuwe functie, indien hij nog steeds ziek is voor zijn eigen oorspronkelijke werkzaamheden blijft het opzegverbod tijdens ziekte gelden.

Dit is anders indien de arbeidsovereenkomst van de werknemer gezien kan worden als een “nieuwe” arbeidsovereenkomst. Dat is bijvoorbeeld het geval indien de werknemer en de werkgever bij de nieuwe werkzaamheden een nieuw salaris overeenkomen. In dat geval is de bedongen – eigen – arbeid veranderd en voor die werkzaamheden is de werknemer niet ziek. Het opzegverbod is dan ook niet meer van toepassing.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Opzegverbod tijdens ziekte: ziek voor “eigen” werk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief