icon

Ontslagstelsel op de schop (?) (slot) (vooralsnog)

Is u ook iets opgevallen aan het advies van de commissie Bakker over herziening van het ontslagrecht? Inderdaad – er staat niets in over herziening van het ontslagrecht, anders dan dat dit langdurig onderzoek vergt. Anders gezegd: over die herziening is geen overeenstemming te bereiken, althans niet zo lang de PvdA in het kabinet zit. Wel stelt de commissie een pakket aan maatregelen voor die de werkgelegenheid moet bevorderen.

Dat de commissie er niet uit komt is niet zo gek. Ten eerste omdat het onderwerp nu eenmaal politiek gevoelig ligt, maar ook omdat de koppeling tussen ontslagrecht en werkgelegenheid een wat ongelukkige is. Ontslagrecht is geen onderwerp waar je werkgelegenheid mee regelt. Wat zou het idee zijn: als je het maar lastig maakt/houdt mensen te ontslaan loopt ook de werkgelegenheid geen gevaar? Ik denk dat het eerder omgekeerd is, en dat een soepeler ontslagrecht de werkgelegenheid juist zou bevorderen. En een tijd met krapte op de arbeidsmarkt zou een goed moment zijn dat in te voeren. Maar goed – zoals wij op deze plek al een tijdje hebben gezegd gaat dat dus nog wel even duren.

Ik denk dan ook dat een wijziging van de huidige situatie met name zal moeten komen van de kantonrechters. Er is al een tijdje sprake van dat de kantonrechtersformule zou moeten worden aangepast, bijvoorbeeld door het maximeren van de ontbindingsvergoeding tot een jaarsalaris. Of dat nu doorgaat moeten we ook maar afwachten. We blijven het volgen en als het gebeurt laten we dat op deze plek uiteraard weten. Wel onder een ander kopje – dit onderwerp lijkt voorlopig gesloten!


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontslagstelsel op de schop (?) (slot) (vooralsnog)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief