icon

Nieuw hotelbeleid in Amsterdam: welke criteria gelden ?

In de weblog van 24 januari 2008 berichtten wij al dat het stadsdeel Amsterdam Centrum het nieuwe Hotelbeleid Binnenstad 2008-2011 had geïntroduceerd. Met dit beleid worden 1.000 extra kamers in de binnenstad toegestaan. Volgens dit nieuwe beleid geldt in bepaalde gebieden een specifiek quotum voor het aantal hotelkamers. Op de 16e juni kunnen aanvragen voor hotels worden ingediend. Daarbij geldt: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.

Het stadsdeel is niet van plan om alle hotelinitiatieven zonder meer toe te staan. In de conceptnota Hotelbeleid binnenstad 2008-2011 werd aan de ontwikkeling en uitbreiding van hotelvestigingen een viertal criteria gesteld:
1) De menging en spreiding van de verschillende functies in de binnenstad moet gewaarborgd blijven.
2) Een hotelinitiatief zal een kwaliteitsimpuls voor de omgeving moeten beteke-nen.
3) Er mag geen overmatige verkeer ontstaan.
4) Er worden eisen gesteld aan de parcellering en de architectonische kwaliteit.

Bij de voorwaardelijke vaststelling van het nieuwe beleid op 29 mei 2008 door de stadsdeelraad is nog een vijfde criterium/beleidsregel toegevoegd:

5) De realisatie / uitbreiding van hotel mag niet ten koste gaan van woonruimte.

NB: het gaat hier om een algemene beleidsregel waarbij het stadsdeel grote mate van beoordelingsvrijheid heeft. Het is daarom nog onduidelijk hoe dit laatste criterium door het stadsdeel zal worden uitgelegd.

Naast de hotelnota heeft het stadsdeel ook procedureregels opgesteld. In de Procedureafspraken Hotelontwikkeling in stadsdeel Centrum 2008-2011 is vastgelegd hoe een aanvraag ingediend moet worden. Klik hier voor een korte beschrijving van de manier waarop u een aanvraag kunt indienen.


Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuw  hotelbeleid  in Amsterdam: welke criteria gelden ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief