icon

Animatie ACLU brengt privacy-doemscenario geestig in beeld

Ondanks de toenemende scherpte in de uitlatingen van CBP-voorzitter Kohnstamm is het nog altijd zeer matig gesteld met de publieke ongerustheid over privacy-inbreuken. Wij merken dat zelf ook aan de statistieken van deze weblog: een bijdrage als deze wordt veel minder gelezen dan bijvoorbeeld deze. (No worries trouwens op dit gebied: wij kunnen alleen zien wat u leest, niet wie u bent; uw privacy is dus niet in het geding -als u dat iets zou uitmaken).

Tekenend is in dit verband dat ook de bijdrage waarin aan de orde kwam dat “het Nederlandse publiek” als zodanig vorig jaar de “Big Brother Award” had gewonnen (de prijs uitgereikt aan de grootste bedreiger van de privacy) zich nauwelijks in belangstelling mocht verheugen. Het laat de mensen koud. “Ik heb niets te verbergen” is de veel gehoorde kreet.

In Amerika is het niet veel anders. Dit tot groot verdriet van de American Civil Liberties Union (ACLU) die met argusogen kijkt naar de toenemende koppeling van bestanden, de uitwisseling van gegevens en de meest recente bedreiging: de nationale invoering van een “National ID”. Om het publiek daartegen te mobiliseren hebben ze een érg leuke computeranimatie gemaakt, die ik u niet wil onthouden. De animatie toont het computerscherm van een afhandelaar van pizza bestellingen, terwijl als geluid het gesprek tussen haar en een klant te horen is (dat geluid is trouwens wel een must bij het bekijken). Bekijk de animatie hier.

Zo zou het er over een paar jaar uit kunnen zien als we niet uitkijken met zijn allen. U bent maar weer eens gewaarschuwd.

(Credits: ik werd op het filmpje attent gemaakt door Orde van de Dag, de wekelijkse digitale nieuwsbrief van de Orde van Advocaten)

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Animatie ACLU brengt privacy-doemscenario geestig in beeld

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief