icon

Geen onbeperkte inkoop eigen aandelen

In oktober 2007 heeft de minister van Justitie een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, met het oog op de inkoop van eigen aandelen door naamloze vennootschappen.

Momenteel is de inkoop beperkt tot maximaal 10% van de aandelen. Voorgesteld wordt om deze grens dusdanig te verruimen, dat de NV onbeperkt mag inkopen op één aandeel na. Voor beursgenoteerde vennootschappen zou een grens gelden van 75% inkoop. Dit voorstel bleek niet aan dovemansoren gericht: een aantal beursfondsen stelde hun aandeelhouders voor om deze aanstaande regels nu alvast te mogen toepassen.

Dat was gerekend buiten de aandeelhouders. Deze protesteerden hiertegen, onder andere verenigd in de belangenvereniging “Eumedion”.

Volgens Eumedion zou het onbeperkt inkopen van eigen aandelen gebruikt kunnen worden als oneigenlijke beschermingsconstructie. Met een vijandige overname op komst kan (het bestuur van) de NV dusdanig veel aandelen inkopen en plaatsen bij een bevriende partij, dat de bieder het nakijken heeft. Verder stelt Eumedion vraagtekens bij het functioneren van de aandeelhoudersvergadering, indien de grootaandeelhouder de vennootschap zelf is.

Naar aanleiding van deze kritiek wil een aantal kamerleden het wetsvoorstel wijzigen. Ook de beursfondsen die vooruit wilden lopen op de wet, hebben dit punt (voorlopig) van de agenda gehaald. Het lijkt er wederom op dat niet buiten de macht van de aandeelhouders gerekend mag worden.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geen onbeperkte inkoop eigen aandelen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief