icon

De winkel in de winkel

De consument ziet het niet, maar het is er vaak wel. Een winkel in een winkel. Het zogenaamde winkel-in-(niet)winkelsysteem.

Het winkel-in-winkelsysteem wordt vaak toegepast door grote supermarkten. Binnen in de supermarkt, voor of achter de ingang van de eigenlijke supermarkt, wordt een stukje van de vloer verhuurd aan een zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld een bakker, slijter of een bloemist) zodat die vanaf deze plek zijn producten aan de klanten van de supermarkt kan verkopen. De supermarkt heeft dan de rol van klantentrekker. De supermarkt kan aan de andere kant een grotere diversiteit van producten aanbieden door de aanwezigheid van deze huurder, en dat levert weer meer klanten op (full-service).

Hetzelfde principe geldt voor het winkel-in-(niet)winkelsysteem. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld een ziekenhuis (dat is overige bedrijfsruimte = niet winkel) waar een koffiebar wordt geëxploiteerd. Een ander voorbeeld is het door een zelfstandige gehuurde drankenbuffet in een bioscoop/theater.

In beide situaties is er sprake van verhuur van onzelfstandige 290-bedrijfsruimte. Vanzelfsprekend alleen voor zover ook is voldaan aan de overige voorwaarden van dit artikel (zie o.a. weblog d.d. 4 augustus 2006). Dit betekent dat de bescherming van artikel 7:290 BW van toepassing is op deze huurovereenkomsten.

Zowel de huurder als de verhuurder dienen bewust te zijn van de (eventueel verschillende) huurregimes die van toepassing zijn. De bioscoop huurt immers een 230-bedrijfsruimte in, terwijl hij vervolgens het drankenbuffet verhuurt als 290-bedrijfsruimte. Deze twee regimes kunnen elkaar “bijten”.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De winkel in de winkel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief