icon

Ceteco: bestuurders, commissarissen en aandeelhouder aansprakelijk

In een uitzonderlijk lang vonnis, heeft de rechtbank Utrecht bepaald dat de bestuurders, commissarissen en aandeelhouder van Ceteco aansprakelijk zijn voor het faillissement van Ceteco. Wij zijn niet bekend met een eerdere zo vergaande uitspraak.

De curatoren van Ceteco hadden ook nogal uitgepakt. Zij hebben hebben in één klap daadwerkelijk iedereen voor de rechter gesleept die zij konden bedenken. En passant is bijvoorbeeld ook de accountant Ernst & Young gedagvaard, maar die vordering wordt afgewezen.

De bestuurders en commissarissen wordt verweten dat zij in augustus 1997 de beslissing hebben genomen om een versnelde groeistrategie te voeren, terwijl zij wisten of konden weten dat het bedrijf en onderliggende operationele en financiële systemen onvoldoende waren om deze strategie te kunnen dragen. Daarmee was, volgens de rechtbank, feitelijk de onderneming onbestuurbaar geworden terwijl de bestuurders en commissarissen dat risico expliciet hadden besproken en onder ogen gezien. De bestuurders en commissarissen hadden een onderzoek moeten instellen naar de vraag of de omvang van de onderneming nog wel in overeenstemming was met de kwaliteit van de onderliggende processen. Volgens de rechtbank had iedere redelijk denkende bestuurder of commissaris van een internationaalopererende beursgenotererde onderneming dat gedaan.

Ook Hagemeyer als meerderheidsaandeelhouder wordt aansprakelijk gehouden. Zij had zich zodanig intensief met Ceteco bemoeid, in een veelheid van hoedanigheden, dat zij feitelijk het beleid van Ceteco mede bepaalde.

De rechtbank heeft, naar onze mening, de lat voor bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde ondernemingenn fors opgetrokken. De rechtbank heeft bevestigd dat stilzitten waar handelen geboden was, kan leiden tot aansprakelijkheid. Het vonnis is verder te omvangrijk om hier verder te bespreken. Wij verwijzen naar de kernoverwegingen van §5.99 en §5.100 van de uitspraak.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ceteco: bestuurders, commissarissen en aandeelhouder aansprakelijk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief