icon

Vrijspraak in bouwfraude

De bouwfraude is al een tijdje geleden, maar er lopen nog wel wat rechtszaken her en der. Zo ook de strafrechtelijke zaak tegen ene bouwbedrijf, waarvan was vastgesteld dat die had meegedaan aan het zgn. “vooroverleg” en dat deze ook had meegedaan aan de egalisatiefondsen. In het vooroverleg maakten de betrokken bouwbedrijven afspraken over de verdeling van werk, hoogte van inschrijvingen en rekenvergoedingen. In de egalisatiefondsen werden alle vorderingen en schulden van de betrokken bouwbedrijven tegen elkaar weggestreept.

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 27 november 2007 bepaald dat de deelname aan de egalisatiefondsen niet strafbaar is. Volgens het Hof kan niet worden vastgesteld dat die egalisatiefondsen tot doel hadden om de wet te overtreden. De egalisatiefondsen hadden immers tot doel om ingewikkelde berekeningen in de boekhoudingen van de betrokken ondernemingen te voorkomen, met een stroom aan facturen, renteberekeningen en bankbetalingen aan elkaar. Met alle kosten van dien. In die egalisatiefondsen werden, kortom, veel meer zaken verrekend dan alleen maar de (verboden) rekenvergoedingen uit het vooroverleg. Dat in die egalisatiefondsen ook de rekenvergoedingen waren betrokken, doet daaraan niet af. De (illegale) winsten werden gemaakt door het vooroverleg, en niet door het deelnemen aan het egalisatiefonds.

Overigens was er slechts één bouwbedrijf in beroep gegaan tegen de uitspraak in eerste instantie. De andere verdachte bouwbedrijven hadden kennelijk de zaak geschikt.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vrijspraak in bouwfraude

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief