icon

Gedrag in vrije tijd en de werkrelatie (5): de brandweerman in het sexblad (2)

The day after – hoe staat het inmiddels met onze poserende brandweerman? Die zit nog thuis, maar wordt waarschijnlijk niet ontslagen, zegt De Stentor vandaag. B&W beraden zich nog (steeds) op maatregelen, maar dat wordt waarschijnlijk iets van een berisping. Het sluit wel aan bij wat ik gisteren schreef – ontslag lijkt niet de passende reactie in dit geval.

Op internet ontspint zich inmiddels (uiteraard) een discussie over hoe erg het nu allemaal is. De teneur van de reacties lijkt te zijn dat de betreffende man toch zelf moet weten wat hij in zijn vrije tijd doet. Een advocaat van AbvaKabo stelt dat er te weinig verband is tussen het werk en het poseren om dat laatste van enige invloed te laten zijn. Ik ben dat wel met hem eens.

In de artikelen komt nog een punt aan de orde dat ik gisteren ook al kort aanhaalde: de man zou mede zijn geschorst omdat de collega's van de man moeite zouden hebben met wat er is gebeurd. In zaken waar het “vergrijp” aanzienlijk ernstiger was (namelijk: strafbare feiten, vaak op het gebied van zedendelicten) sprak de rechter uit dat de werkgever primair moet proberen verstoorde verhoudingen te herstellen in plaats van de betreffende werknemer weg te sturen. Hier lijkt dat helemaal op te gaan, niet het minst ook omdat de vraag kan worden gesteld hoe deze zaak nu zulke proporties heeft gekregen: komt dat door de reportage of door de reactie nadien van de gemeente?

Opvallend is verder dat het artikel in De Stentor rept van een onderwijzeres die verleden jaar in hetzelfde blad had gestaan, en naar aanleiding daarvan ook een week geschorst is. Bij een onderwijzeres kan ik me, veel beter dan bij een brandweerman, voorstellen dat de aard van het werk zich wel verzet tegen poseren in zo'n blad.

Ik zei gisteren al dat ik niet verwacht dat de brandweerman dit snel nog eens zal doen, en zijn collega's zullen ook wel niet in de rij staan. Ik ben wel benieuwd of de gemeente hier nog algemenere gevolgen aan verbindt, bijvoorbeeld door iets van een gedragscode vast te stellen. Die zijn bij de overheid wel actueel, en ook – zoals we hebben gezien – eigenlijk noodzakelijk als je dit soort zaken zou willen tegengaan.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gedrag in vrije tijd en de werkrelatie (5): de brandweerman in het sexblad (2)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief