icon

Short stay en hotels: uitbreiding mogelijkheden in Amsterdam ?

De verwachting is dat binnenkort de mogelijkheden voor short stay binnen het stadsdeel Amsterdam-Centrum worden verruimd. In de weblog van 19 juli 2006 werd erop gewezen dat dit stadsdeel een handhavingsactie gericht op het bestrijden van illegale hotels was gestart. Daarbij werden tevens verschillende gemeubileerde appartementen die voor een relatief korte termijn werden verhuurd, aangepakt. Indien dit langer was dan zes maanden, werd dit in beginsel als “wonen” beschouwd, hetgeen dan in overeenstemming met het bestemmingsplan was. Als het korter dan zes maanden was, ging het stadsdeel uit van met het bestemmingsplan strijdig gebruik als hotel.

De raad van de Centrale Stad heeft destijds het stadsdeel verzocht een termijn van twee in plaats van zes maanden aan te houden. Het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft dit tot dusverre niet overgenomen. De recente crisis in het Dagelijks Bestuur schijnt mede hierover te zijn gegaan. Overigens bleek men wel al terughoudend te zijn met handhaving waar de minimale verblijfsduur twee maanden bedroeg.

Het nieuw aangetreden lid van Dagelijks Bestuur de heer Koldenhof heeft op 4 oktober 2007 aan de stadsdeelraad medegedeeld dat de kwestie short stay op stedelijk niveau zal worden opgelost. De visie van de gemeente is in grote lijnen al bekend: een termijn van twee maanden moet mogelijk zijn. Hoe de regeling er definitief uit zal gaan zien zal in november blijken. Wethouder Herrema heeft in een vergadering van de betrokken raadscommissie op 12 september 2007 medegedeeld dat hij in november a.s. met een beleidsnota zal komen.

Er bestaan overigens ook plannen uitbreiding van hotels toe te staan in het stadsdeel Amterdam-Centrum met circa 1.000 bedden. Het is nog niet zeker dat dit doorgaat. Ondernemers die van deze mogelijkheid willen profiteren door een bestaand hotel uit te breiden, een Bed & Breakfast of een short stay om te zetten in een hotel of een nieuw hotel te starten zullen zeer tijdig een aanvraag moeten doen, want normaliter geldt bij een dergelijke regeling dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Short stay en hotels: uitbreiding mogelijkheden in Amsterdam ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief