icon

Burgers: “gebruik mijn OV-chipkaart gegevens maar voor opsporing!”

De Nederlandse burger maakt er geen punt van dat gegevens over zijn reisgedrag met het openbaar vervoer worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden en terrorismebestrijding. Ook mogen de digitale foto’s en vingerafdrukken uit het nieuwe paspoort daarvoor worden gebruikt. Zonodig mogen de gegevens ook internationaal worden uitgewisseld.
Dat blijkt uit een gisteren verschenen onderzoeksrapport van het Rathenau instituut, ECP.nl en de Consumentenbond.

Het onderzoek ging over het “RFID-bewustzijn” van de consument. RFID (Radio Frequency IDentification) is een techniek die gebruik maakt van op afstand uitleesbare chips. Deze zijn o.a. ingebouwd in de OV-chipkaart en in het biometrische paspoort. In 2009 zullen ook vingerafdruk-gegevens aan het paspoort worden toegevoegd.

De RFID chips zitten ook in veel producten verstopt. Daar lijkt de burger meer moeite mee te hebben. De Consumentenbond meldt dat het onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de consumenten wil dat die chips worden uitgeschakeld zodra het product is afgerekend. De bond sluit zich daarbij aan.

Wat het reizen betreft: anoniem reizen met het openbaar vervoer zal ook na volledige invoering van de OV-chipkaart mogelijk blijven: persoonsgegevens zijn alleen ingebouwd in de op naam gestelde chipkaart. Er zijn daarnaast kaarten te koop die slechts één of enkele malen gebruikt kunnen worden. Die zijn echter duurder in het gebruik.

Het onderzoek sluit aan bij de beslissing van Bits of Freedom om de jaarlijkse Big Brother Award in de categorie “Personen” dit jaar uit te reiken aan u. U staat in dit verband voor: de Nederlandse burger. Deze is volgens de jury de grootste bedreiging voor de privacy:”Door een onverschillige houding – 'Ik heb toch niks te verbergen' – en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland”, aldus de organisatie.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Burgers: “gebruik mijn OV-chipkaart gegevens maar voor opsporing!”

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief