icon

Bos niet blij met Bolletje

U heeft het misschien al gelezen: minister Bos is niet blij met Bolletje. De Twentse beschuit en koekbakker plaatste op Prinsjesdag pagina grote advertenties in diverse kranten. Daarop een close-up foto van minister Bos, omringd door microfoons, met in de rechter benedenhoek een afbeelding met de tekst “Ik wil Bolletje Gebakken Lucht” (kijk hier voor een voorbeeld bij marketingtribune). Kennelijk gaat het hier om een soort luchtige koekjes.

Het is bepaald niet de eerste keer dat een politicus wordt gebruikt om een product aan te prijzen. Bekend was de reclame van een slijterij, een aantal jaren geleden, waarin Boris Jeltsin met een tas vol wodka flessen rondsjokte. En ook op deze weblog rapporteerden wij al eerder dit soort zaken (deze bijvoorbeeld).

Vaste lezers weten dan ook dat het portretrecht hier in het geding is. Wie een redelijk belang heeft om zich te verzetten tegen openbaarmaking van een afbeelding van zichzelf, kan een verbod tot publicatie of schadevergoeding eisen. Weliswaar moeten bekende Nederlanders zich op dat vlak wat meer laten welgevallen dan onbekende (als het anders was zouden de bekende roddelbladen waarschijnlijk niet meer bestaan), maar ook ten aanzien van hen zijn er grenzen. Niet alleen op privacy gebied (prinses Caroline van Monaco heeft op dat vlak veel goed werk gedaan door dóór te procederen tot aan het EHRM), maar ook daarbuiten. Sinds het “Disco danser” arrest van de Hoge Raad geldt dat in beginsel iedereen zich kan verzetten tegen het gebruik van zijn portret als dat gebeurt in een reclame uiting. In casu is wel aan dit vereiste voldaan.

Vermoedelijk zal minister Bos er echter wel geen zaak van gaan maken. Zelf is hij, althans zijn partij, op het gebied van de intellectuele eigendom immers ook niet geheel van onbevlekt blazoen. Herinnert u zich de “Wouter tassen” nog uit de verkiezingscampagne?

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bos niet blij met Bolletje

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief