icon

Diefstal in het arbeidsrecht

“Bestelen baas heel gewoon” Kopt de voorpagina vandaag. Uit de tekst eronder blijkt dat een particulier bedrijfsrecherche bureau van mening is dat het fatsoen van de werknemer op de helling staat. Uit een onderzoek zou voorts blijken dat het merendeel van de werknemers het meenemen van kopieerpapier niet ziet als stelen.
Nu is de kans dat een bureau dat zijn geld verdient aan het onderzoeken van bedrijfsdiefstal zou stellen dat het reuze meevalt niet zo groot. Ook van de uitspraken over het meenemen van papier sta ik niet echt te kijken: wanneer die werknemers veel thuiswerken en daar voor de baas moeten printen is van stelen natuurlijk helemaal geen sprake, dus wat dit gegeven over het collectieve fatsoen van werknemers zegt ontgaat me enigszins.
Voor zover er echter daadwerkelijk sprake is van normverval onder werknemers is er voor de bestolen werkgevers in ieder geval de troost dat het recht daarin niet meegaat: iedere diefstal, hoe klein ook, is aanleiding voor ontslag op staande voet.
Er zijn werknemers ontslagen voor het meenemen van pakken vla, een tankje benzine, een paar euro’s uit de personeelspot en zelfs om een pakje laxeermiddel. Wie derhalve uit de krant meent af te mogen leiden dat ie wel weg zal komen met het meenemen van het servies uit de bedrijfskantine kan bedrogen uitkomen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Diefstal in het arbeidsrecht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief