icon

Wijziging aansprakelijkheid stille vennoot van CV

Naar verwachting treedt volgend jaar de nieuwe wet op de personenvennootschappen in werking. Een van de onderdelen die daarbij (wellicht ) zal worden gewijzigd, is de regeling van de commanditaire vennootschap (“CV”)en de aansprakelijkheid van de commandiet. Die laatste wordt ook wel de ” stille vennoot” genoemd.

De stille vennoot brengt uitsluitend kapitaal in de CV in, en deelt als kapitaalverschaffer mee in de winst. Hij is echter niet aansprakelijk voor de schulden. Alleen de beherende vennoot is aansprakelijk voor de schulden. Dat gaat nu waarschijnlijk veranderen. De stille vennoot is ook aansprakelijk voor de schulden van de CV, indien hij “door zijn handelen een beslissende invloed uitoefent op het optreden van de besturende vennoten”. Daarmee zou de aantrekkelijke positie van de stille vennoot ten einde zijn, aldus enkele hooggeleerde heren.

Dat laatste moge zo zijn, het is ook zo dat een stille vennoot zich tegenwoordig wel heel makkelijk achter een CV kan verschuilen. Zelfs aandeelhouders in een BV of NV kunnen aansprakelijk zijn voor schulden van de vennootschap. Dat zal niet snel het geval zijn, maar toch. Het valt niet in te zien waarom de stille vennoot meer bescherming verdient tegen aansprakelijkheid dan een aandeelhouder. Immers: hoe verder weg de aansprakelijkheid, hoe dichter bij het misbruik. Het is dus onvermijdelijk dat de vrijwel onbeperkte uitsluiting van aansprakelijkheid bij de CV op enig moment wordt aangepakt.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wijziging aansprakelijkheid stille vennoot van CV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief