icon

Minder administratie bij overnemen loon bij faillissement

Wanneer een bedrijf failliet gaat, neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de betaling over van het loon van de werknemers van die onderneming gedurende de opzegtermijn. Dit gebeurt uit hoofde van de WW, voor ten hoogste 19 weken. Als zo’n werknemer in die periode een andere baan vindt, trekt het UWV de nieuwe inkomsten van die betaling af. Eerst betaalt het evenwel tot het einde van de opzegtermijn. Dat geeft uiteraard de nodige rompslomp.
In het wetsvoorstel ter vereenvoudiging van de Werkloosheidswet (WW) van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat bij de Tweede Kamer is ingediend wordt een voorstel gedaan tot eenvoudiger en goedkoper uitvoering. In dat voorstel stopt de overname van het loon van werknemers van een failliet bedrijf zodra die weer aan het werk gaan.
UWV en werkgevers besparen hierdoor samen jaarlijks driekwart miljoen euro aan uitvoeringskosten en administratieve lasten; het UWV betaalde in 2006 circa 25.000 mensen na een failllissement het loon door. Van hen kwamen er naar schatting 5.000 tijdens deze uitkering weer aan het werk.
De maatregel geldt niet alleen voor loon, maar ook voor andere aanspraken als vakantiegeld en pensioenpremies. Bij werknemers die parttime gaan werken, wordt de uitkering gedeeltelijk stopgezet.
Het wetsvoorstel regelt ook dat het UWV de zogenoemde overlijdensuitkering aan de nabestaanden van een overleden werknemer overneemt als de werkgever die door een faillissement of om andere redenen niet kan betalen. Die uitkering is maximaal één maandloon.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Minder administratie bij overnemen loon bij faillissement

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief